صفحه شخصی رابین صدیق پور   
 
نام و نام خانوادگی: رابین صدیق پور
استان: اصفهان - شهرستان: اصفهان
رشته: کارشناسی ارشد عمران - پایه نظام مهندسی: یک
شغل:  مدیر عامل شرکت مهندسان مشاور تارا تحلیل سازه
شماره نظام مهندسی:  20-300-2239
تاریخ عضویت:  1388/12/03
 روزنوشت ها    
 

 روشهای مختلف برای تضعیف یک مهندس و راهکارهای مقابله با آن بخش عمومی

3

روشهای مختلف برای تضعیف یک مهندس و راهکارهای مقابله با آن

با سلام خدمت همه دوستان و به ویژه همکاران مهندس.
تجربه چند ساله فعالیت مهندسی اینجانب، به من ثابت کرده که ساز و کار فعلی که در صنعت ساختمان سازی و ارکان اداری مربوط به آن وجود دارد، به گونه ای است که به طور خواسته و یا ناخواسته، ضعیف ترین و آسیب پذیر ترین حلقه موجود در این چرخه، مهندسان( اعمّ از ناظر و یا طراح) هستند که بر اساس روالهای موجود فعلی، بایستی هم جوابگوی وظایف مربوط به خود و هم در مواردی، پاسخگوی اشتباهات و قانون گریزیهای سایر عوامل درگیر در قضیه باشند.
این امر به خصوص موقعی پررنگ تر و حساس تر می شود که شخص مهندس، در جایگاهی قرار گرفته باشد که باعث شود تا منافع برخی از افراد سودجو و فرصت طلب دچار تزلزل و سستی شود.
لذا در این نوشتار سعی می کنم تا سناریوهای ممکن ( که برخی از آنها را به چشم خود مشاهده کرده ام) را به همراه راهکارهای مقابله پیشنهادی ارائه دهم. لازم به ذکر است که تعدادی از این موارد ممکن است حالت طنز و یا فکاهی داشته باشند، ولی در دنیای واقعی به وقوع پیوسته اند.
1- ممکن است جهت تخریب شخصیت شما اینگونه مطرح شود که این مهندس یک عالمه پول از من اخاذی کرده است.
پیشگیری: در هنگام هرگونه رد و بدل کردن پول با مالک و یا پیمانکار، مبلغ، موضوع و تاریخ آن را به صورت کتبی درج و نسخه ای از آن را نزد خود داشته باشید. بهتر است برای هرگونه امور مالی، قرارداد با امضای طرفین تهیه و ردّ و بدل شود. سعی کنید این عمل در حضور شخص ثالثی انجام شود.
2- ممکن است در یک محکمه عنوان شود که این مهندس نظارت خود را درست انجام نداده است و مثلاً در (مصرف) میلگرد، کم گذاشته است.
پیشگیری: اولاً برگه های بازدید مضاعف از سوی شهرداری و یا نظام مهندسی را برای خود بایگانی نمایید. ثانیاً از تمام آرماتوربندی های انجام گرفته، عکس بگیرید تا در موقع لزوم، ارائه شود.
3- بر علیه شما عنوان می کنند که این مهندس برای انجام دادن یا انجام ندادن یک کاری، از من طلب رشوه کرده است.
پیشگیری: این یکی از موضوعات حساس است که معمولاً مدعی باید ادلّه و مدارک و مستندات در این زمینه ارائه نماید. البته در عرف این مسئله پذیرفته شده که حتی در صورت وقوع چنین عملی، مدعی نمی تواند آنرا به راحتی اثبات نماید چون در صورت وقوع، در خفا و بدون گذاشتن رد پا صورت می پذیرد.
در صورتی که واقعاً به این امر آلوده نشده اید، خیلی قرص و محکم این ادعا را رد کنید و از مدعی درخواست ارائه سند و مدرک نمایید و به ایشان تفهیم کنید که طبق قانون، تهمت زدن دارای جزای کیفری است.
4- بر علیه شما و نحوه فعالیت حرفه ای شما، شب نامه و نامه های بدون امضا منتشر و پخش می کنند.
پیشگیری: معمولاً این کار توسط ضعیف ترین و ترسو ترین افراد انجام می شود. برای بدنام کردن شما، دست طرف مقابلتان کوتاه است و از طرفی مجبور است در تاریکی قرار بگیرد تا شناخته نشود.
در برابر این مسئله، حفظ متانت و خونسردی بیشترین اثر را دارد. در کنار آن، ابراز حقایق با ارائه سند و مدرک در جمعهای دوستانه چند نفره و یا در جلساتی که با تعداد دیگری از همکارانتان حضور دارید، مانند آبی است که بر روی آتش ریخته شود.
5- در ساختمانی که شما روزی ناظر و یا طراح آن بوده اید، مشکلی پیدا می شود. این مسئله را پررنگ می کنند و تقصیر آن را به پای بی کفایتی شما می گذارند.
پیشگیری: اگر طراح آن ساختمان بوده اید، بازبینی مجدد طرح توسط یک کارشناس خبره و در کنار آن، ارائه مدارکی دال بر انجام کنترل مضاعف در شهرسازی و یا نظام مهندسی، حقیقت را برملا می کند. در صورتیکه ناظر آن ساختمان بوده اید، اولاً مندرجات بند 2 را رعایت نمایید. ثانیاً پیگیری کنید که طبق مبحث دوم مقررات ملی ساختمان، مشکل ایجاد شده در رده کاری کدام یک از ناظران رشته های چهارگانه(معماری، سازه، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات برقی) قرار می گیرد. اگر در هنگام نظارت خود بر سازمان، همه مسائل فنی را رعایت کرده اید، جای نگرانی نیست.
6- در ساختمان در حال ساخت که شما ناظر آن هستید، واقعه ای اتفاق می افتد یا عمداً تله ای گذاشته می شود که منجر به ایجاد حادثه و یا خسارت می شود و شما مسئول آن قلمداد می شوید.
پیشگیری: اولاً قبل از شروع هرگونه عملیات ساختمانی، از بیمه شدن ساختمان در برابر حوادث و ... اطمینان حاصل کنید. سعی کنید بازرسی خود را از ساختمان به صورت مرتب انجام دهید. آموزشهای لازم را به کارگران ساختمان انجام دهید. ایمنی کارگاه و اطراف آن را با وسایل محافظ و ... تامین نمایید. مالک و نگهبان ساختمان را در مورد نشان دادن واکنش در برابر هرگونه امر مشکوک، توجیه کنید.
6- در حین انجام خدمات مهندسی، نشانه های بروز اختلاف بین شما و سایر عوامل ذینفع ایجاد می شود، به گونه ای که احتمال می دهید سرانجام کارتان به محاکم قضایی کشیده خواهد شد.
پیشگیری: بحثهایتان با طرف مقابل در حضور شخص ثالثی انجام پذیرد. در هنگام مکالمه تلفنی از هرگونه صحبتی که بوی تهدید یا .... بدهد، اکیداً خودداری کنید. در هنگام بحث و جدلهای احتمالی، به منظور جلوگیری از عواقب بعدی، سعی کنید به نحوی گفتگوهای انجام شده را ثبت نمایید.( علیرغم میل باطنی)
7- ممکن است از ساختمانی که شما ناظر آن بوده یا هستید، آجری بر سر کسی پرتاب شود و بعد یقه شما را به عنوان مسئول بگیرند.
پیشگیری: این مورد پیشگیری مشخصی ندارد. فقط دعا کنید که جنس آجر نامرغوب و یا استخوان کاسه سر آن شخص آن قدر محکم باشد که حادثه مهمی به وقوع نپیوندد.
8- ممکن است شخص کینه جویی، دودکشهای ساختمانی را که موقعی ناظر آن بوده اید دستکاری کند تا با ایجاد فاجعه جانی، زهر خود را به شما بریزد و شما را به زندان بیندازد و یا مشمول پرداخت دیه سنگین نماید.
پیشگیری: این یک سناریوی خیلی وحشتناک است که امیدوارم هرگز اتفاق نیفتد. در هر صورت، سعی کنید تا بازدیدهای دوره ای( مثلاً یک ساله) از کلیه ساختمانهایی که تا به حال نظارت کرده اید، داشته باشید و از صحت عملکرد دودکشها و عدم مسدود بودن آنها اطمینان حاصل کنید. سعی کنید حساسیت مالکان را نسبت به اهمیت قضیه، بالا ببرید. و در پایان، از شر همه آدمخواران به درگاه خداوند متعال پناه ببرید.
9- شما در ایام کودکی، دماغ پسر همسایه تان را شکسته اید. این مسئله از بایگانی شخصی شما استخراج و در بوق و کرنا زده می شود که شما دماغ-شکن هستید.
پیشگیری: پیشگیری مشخصی ندارد. فقط بند 4 را رعایت کنید.
10- شما در هنگامیکه قبلاً در جایی شاغل بوده اید، با آبدارچی آنجا دعوا کرده اید. این مسئله از بایگانی شخصی شما استخراج و در بوق و کرنا زده می شود که شما مسئله دار هستید.
پیشگیری: پیشگیری مشخصی ندارد. فقط بند 4 را رعایت کنید.
11- شما در شرکتی کار می کرده اید و به خاطر اختلاف نظر با مدیر عامل آنجا، با حالت قهر از آن شرکت خارج می شوید. این مسئله از بایگانی شخصی شما استخراج و در بوق و کرنا زده می شود که شما غیر قابل اعتماد هستید.
پیشگیری: پیشگیری مشخصی ندارد. فقط بند 4 را رعایت کنید.
12- شخصی در استخدام شما بوده است که به دلایلی از شما شکایت می کند. این مسئله از بایگانی شخصی شما استخراج و در بوق و کرنا زده می شود که تعداد زیادی از شما شاکی هستند.
پیشگیری: اولاً وجود شاکی به تنهایی به معنای احراز وقوع جرم نیست چون شکایت شاکی باید اثبات شود. ولی متاسفانه در جامعه ما این دو مسئله در اذهان جامعه از هم تفکیک نشده است و وجود شکایت یا شاکی را معادل مجرم بودن می دانند. سعی کنید اطلاع رسانی کنید و بند 4 را رعایت کنید.
13- ممکن است به شما اعمال و کردار خلاف اخلاق نسبت دهند.
پیشگیری: این یکی از مواردی است که در صورت اثبات اینکه اتهام بی اساس است، جرائم سنگینی را برای شخص تهمت زننده به همراه دارد. لذا ضمن تفهیم این موضوع به مدعی، بند 4 را رعایت کنید.
14- ممکن است جوانی یا پیری، چاقی یا لاغری و ... شما را مستمسکی برای توهین به شما و چسباندن یک سری اتهامات نمایند و مرتباً روی این مسئله تاکید نمایند تا به نوعی ملکه ذهن مخاطبین شده و این برچسب، روی پیشانی شما حک شود.
پیشگیری: با حفظ متانت و خونسردی، با عملکرد منطقی خود، خلاف ادعاهای مطرح شده را اثبات نمایید. سعی کنید از ابراز عکس العمل مشابه با مدعی، خودداری نمایید چون خواسته او همین است که شما را به باتلاقی که خودش در آنجا ریشه دارد، بکشاند. بند 4 را رعایت نمایید.
دوستان و همکاران گرامی، شاید برایتان این سوال مطرح شود که چرا چنین روزنوشتی با این محتویات را ارائه کردم.
حقیقت آن است که اولاً دوست داشتم تا با ذکر این موارد، توجه و حساسیت شما را نسبت به نقاط آسیب پذیر رشته ای که در آن درس خوانده اید، بیشتر کنم.
ثانیاً با توجه به اطلاعاتی که دارم، پیش بینی می کنم که ....
از همه دوستان تقاضا دارم که در صورت تمایل، لیست بالا را تکمیل نمایند.
در ضمن منتظر نظر سایر دوستان هستم.
پیروز باشید.

چهارشنبه 12 آبان 1389 ساعت 10:10  
 نظرات    
 
محمد مهدی مدرس نیا 22:51 چهارشنبه 12 آبان 1389
6
 محمد مهدی مدرس نیا
مهندس با آموزش هماهنگ کن یه دوره آموزشی مطالب را ارایه بده. اجباری جهت ارتقا پروانه ،تمدید و ....!!!!
مجید نکویان 22:40 پنجشنبه 13 آبان 1389
1
 مجید نکویان
ممنون-مطالبی کاربردی جهت مهندسان جوان
حامد کلوشانی 16:59 آدینه 14 آبان 1389
5
 حامد کلوشانی
مورد دودکش خیلی نامردیه.
اصلا چرا ما مهندسها باید خودمون رو در معرض چنین مسئولیتهایی قرار بدیم.
به قول مهندس جمشیدیان ، ناظر که سوپرمن نیست. چه طور انتظار داریم که یک نفر بتونه مسئولیت کلیه ضوایط اجرایی و ایمنی رو بر عهده بگیره.
نگاهی به ساخت و ساز های دور بر خودمون بندازین. تنها چیزی که برای مردم و حتی مسئولین ما مهمه ارزانتر و سریعتر تمام کردن کارهاست.
بخش اعظم ساخت و سازهای شهری ما رو ادمهای کم سواد و بی تخصصی انجام میدن که با خریدن یه وانت و جمع کردن چندتا کارگر افغانی اسمشون شده پیمانکار.
نه اطلاعی از ضوابط دارند و نه اصولا رعایت مقررات ملی ساختمان اهمیتی براشون داره.
و در این شرایط امضا کردن برگه تعهد نظارت مثل این میمونه که ادم محصول دادن یه مزرعه آفت زده رو تضمین کنه.

به همین خاطر هست که الان اکثر مهندسان متخصص و با تجربه ما که گیر مشکلات مالی نیستند . به هیچ عنوان حاضر نیستند تو این بازی مسخره نقش ناظر(قربانی) رو بازی کنند
مهدی ناظمی 09:49 شنبه 15 آبان 1389
4
 مهدی ناظمی
ممنون از اطلاع رسانی خوبتان
سعید رحیمی 19:39 شنبه 15 آبان 1389
6
 سعید رحیمی
آنچه شیران را کند روبه مزاج......احتیاج است احتیاج است احتیاج
اون مهندس بخت برگشته ای که بحر امیدی نظارتشو گرفته و خرج زن و بچه اش را میخاد در بیاره چیکار کنه؟
مگه میتونه نظارت نزنه.فریاد بلند ما مهندسها هم که به جایی نمیرسه که بابا قانون را اصلاح کنید.همین بحث تایید دودکشها چی شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟